background

Diş Dolgusu

Genellikle "dolgu" olarak adlandırılan diş dolguları, diş hekimliğinde bulunan en yaygın ve en temel bir işlemdir. Çürük veya travma nedeniyle hasar görmüş diş yapısının işlev ve bütünlüğünü uygun hale getirmek için uygulanırlar.

Kanal Tedavisi

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Dişin daha fazla çürümesini önlemekte ve genel ağız sağlığını korumada çok önemli rol oynarlar. Dolgular diş çürümesinin neden olduğu boşlukları doldurmak için kullanılır. İnternette genellikle "diş dolgusu nasıl yapılır" şeklinde aranan bir sorundur. Ayrıca ‘diş dolgusu fiyatları’ da en çok arananlar listesindedir.

Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir?

Her biri kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip birkaç diş dolgu türü vardır:

Amalgam Dolgu:
Gümüş, kalay, bakır ve cıva gibi metallerin karışımından yapılır. Dayanıklı ve uygun maliyetli olmaları ile bilinilir. Dolgu renginden dolayı halk arasında "gümüş dolgu" olarak adlandırılır. Günümüzde yaygın bir uygulaması yapılmamaktadır.
Kompozit Dolgu:
"Beyaz dolgu" veya "diş renginde dolgu" olarak da bilinen bu dolgular, dişin rengine uygun reçineden yapılır. Estetik görünümleri, bu dolguyu popüler yapan en önemli özelliklerinden biridir. En yaygın uygulanan dolgu çeşitidir. Oldukça koruyucu ve diş dostu bir dolgu türüdür.
Altın Dolgu:
Altın dolgu dayanıklıdır. Karşı dişte aşınma yapmaz. Bununla birlikte, diğer dolgulara göre daha pahalıdır. Tek seferde bitmemesi de dezavantajlarından biridir. Günümüzde uygulaması nadir yapılan bir restorasyondur.
Seramik Dolgular:
Porselenden yapılan bu dolgular dayanıklı ve estetiktir. Diş laboratuvarında üretilerek ağıza takılır. Amalgam veya kompozit dolgulara göre pahalıdır. Doğal bir görünüm sunar. Birkaç randevuda yapılır.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Panoramik Film ve Tomografi Görüntüleri ile Muayene:

Diş hekimi dişleri incelemek ve çürük boyutunu belirlemek için bir panoramik film ve tomografi görüntülerini inceler. Ağız içi muayene yapar.

Anestezi:

Dolgu yapılacak diş ve komşu bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulanır.

Çürük Temizleme:

Diş çürüğü aeratör ve frez yardımıyla temizlenir.

Dolgu:

Çürük temizlendikten sonra oluşan boşluğa dişe uygun renkte seçilen dolgu maddesi uygulanır.

Parlatma ve Cila:

Son olarak cila kısmına geçilir. Dişe plak tutulmasını önlemek ve doğal bir görünüm sağlamak amacıyla dolgu cilalanır. Parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir.

Diş Dolgusu Bakım ve Kullanımı

Diş dolgusu yaptırdıktan sonra bir miktar hassasiyet ve ağrı yaşamanız normaldir. Birkaç gün içinde geçecektir. Dolgu bakımı aslında diğer dişlerinizin bakımı ile aynıdır. Günde 2-3 kez fırçalamak ve düzenli olarak senede iki kez diş hekimine kontrole gitmek gerekir. İyi bir ağız hijyeni dolguların uzun vadeli sağlığı için önemlidir. Ayrıca dolguyu yerinden çıkarabilecek, düşmesine sebep olabilecek aşırı sert yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Yani dolgulu dişinizle sakın fındık kırmayın. (Aslında hiçbir dişinizle fındık kırmayın). Diş dolguları genellikle dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Diş Dolgusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dolgu işlemi ne kadar sürer?

Tipik olarak yaklaşık 15 dakika ile yarım saat arasında sürer. Ancak boşluğun boyutu ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Büyük ve estetik dolgular bir saate kadar sürebilir.

Dolgu Yapılırken Ağrı Acı Olur mu? Dolgu Acıtır mı?

İşlem sırasında bir miktar baskı veya titreşim hissedebilirsiniz, ancak anestezi sayesinde ağrı olmaz. Bazı küçük dolgularda (mine sınırını geçmemişse) anestezi bile yapmaya gerek olmayabilir.

Dolgunun ömrü kaç yıldır?

Bir dolgunun ömrü kullanılan malzeme ve ağız hijyen alışkanlıklarına bağlıdır. Uzun yıllar hizmet etmesi gerekir.

Dolgular düşebilir mi?

Evet, dolgular düşebilir. Aşınma ve yıpranma, dolgunun altında çürüğe sebep olabilir. Böyle bir dolgu, sert olamasa bile yiyeceklerin ısırılması sebebiyle düşebilir. Dolgu düşerse vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun. Bekletirseniz dişinizin çekilmesi gerekebilir.

Bir dolgunun çatlamış veya kırılmış olduğu nasıl anlaşılır? Kanal tedavisi yapılmamış bir dişte çatlamış veya kırılmış bir dolgu varsa ağrı ve sıcak - soğuk hassasiyeti bulunabilir. Ayrıca dişin üstüne basma veya ısırma sırasında ağrı oluşabilir.

Sonuç

Diş dolgusu, çürüğün ilerlemesini önleyen ve hasar görmüş dişleri restore eden güvenli ve etkili bir yöntemdir. Daha sağlıklı bir ağız için düzenli kontroller ve iyi bir ağız hijyeni gerekir. Böylece dolgu da daha uzun süre dayanır.

Dolgu hakkında detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun.

Tıkla Ara: 0532 550 22 76